Neurológia betegségek

 

dr. Takáts Annamária

A Parkinson-kór közismert betegség, ám az utóbbi évtizedek kutatásai számos olyan vonatkozást derítettek fel e zavar kapcsán, amelyekkel a közvélemény mégsincs igazán tisztában. Ezekről beszélgettünk dr. Takáts Annamáriával, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika Parkinson-kór és Mozgászavarok Ambulancia főorvosával. 2015.

Tovább

Hajnal Gergely

A konspiráció-elméletek korát éljük, ám míg azt bárki szabadon hiheti mások sérelme nélkül, hogy az amerikaiak nem jártak a Holdon, a Földet álruhás gyíkemberek uralják, az utasszállító repülőgépek pedig vegyszerekkel permeteznek bennünket odafentről, a védőoltás-ellenes megmozdulások túlmennek a puszta ostobaságon, hiszen konkrétan veszélyeztetnek másokat is azok, akik ellenállnak a kötelező oltásnak. Ferenci Tamás biostatisztikussal, az oltási témakör elismert szakértőjével beszélgettünk. 2015.

Tovább

sclerosis

A sclerosis multiplex a közismerten alattomos betegségek sorát gyarapítja: jó ideig nehéz diagnosztizálni, az idő előrehaladtával azonban lényegesen rontja a betegek életminőségét, a végső stádiumban pedig teljes rokkantsághoz vezethet. Dr. Szücs László ideggyógyásszal jártuk körbe, mivel is jár ez a súlyos kór. 2013.02.11.
Tovább

agytorna

A memóriazavarokról múltkori összeállításunkban már volt szó. Az emlékezet problémái a kor előrehaladtával természetesnek tekinthetők, ám korántsem mindegy, mivel járnak együtt és milyen mértékűek. Dr. Szücs László ideggyógyásszal ezúttal az időskori elbutulás kérdéskörét jártuk körül. 2012.06.14.

Tovább

memoriazavar

Kinyitotta a hűtőt, de fogalma sincs, miért? Leugrott a boltba, de hirtelen kiment a fejéből, mit akart venni? A mondat közepén elfelejtette, mire akart kilyukadni? Nem jut eszébe, mi volt a neve általános iskolás szerelmének? Mindez lehet csupán a leterheltség jele is, ám a háttérben komolyabb betegségek is meghúzódhatnak. A memóriazavarokról dr. Szücs László ideggyógyásszal beszélgettünk. 2012.05.14.

Tovább

autoimmun betegseg

Az autoimmun betegségek köre folyamatosan bővül, ám rossz hír, hogy igazi reménysugarat csak a genetika fejlődése jelenthet a betegeknek, e kórképek egy jelentős része ugyanis nem vagy csak nehezen gyógyítható, ráadásul csak azután ismerjük fel őket, hogy már kész a baj. Dr. Bertalan Flóra háziorvossal beszélgettünk általánosságban az autoimmun betegségekről. 2012.05.04.

Tovább

arcidegek

Remeg a szemhéja, ha túl sok a munka, netán néha meg-megrándul az arca, ha túl sok stressznek tette ki magát az utóbbi időben – ismerős érzések? A jelenség már ebben a formában is igen kellemetlen, de nem az úgynevezett tikkelés az egyetlen rendellenesség, amely az arcidegekkel van kapcsolatban. Dr. Szücs László ideggyógyásszal beszélgettünk a témáról. 2012.04.24.

Tovább

alt

Aludt már el egyik pillanatról a másikra úgy, hogy amikor felébredt, azt sem tudta, mi történt Önnel? Bizonyára igen, és amennyiben csak néha-néha fordul elő, nincs is ebben semmi rossz, ha azonban a dolog naponta többször is megtörténik, nem árt orvoshoz fordulni, ugyanis nem kizárt, hogy narkolepsziában szenved. Hogy mi is az a narkolepszia, arról Dr. Polgár Tamás ideggyógyásszal beszélgettünk. 2009.04.07.

Tovább