McKenzie-módszer - Egyszerű mozdulatokkal a fájdalommentes életért


A hátfájás, derékfájás Magyarországon is százezrek mindennapjait keseríti meg: sokan gyógyszerekkel próbálnak meg úrrá lenni a kellemetlenségeken, mások semmit sem tesznek a nehéz fizikai munka vagy éppen ellenkezőleg, a sok ülőmunka nyomán kialakult problémák ellen. Az új-zélandi alapítójáról elnevezett McKenzie-módszer azonban meglepően rövid idő alatt ugrásszerű javulást hozhat a derékbántalmak területén – hogy miként, azt kérdéseinkre Relle Éva vezető gyógytornász, a Magyarországi McKenzie Intézet vezetője foglalta össze. relle_eva

Miként foglalható össze a McKenzie-módszer lényege?

Egy speciális mozgásterápiáról, bizonyos gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszeréről beszélünk, amit Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász dolgozott ki. Világszerte ez az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák. Olyan gerincbántalmakra alkalmazzuk, melyek hátterében nem gyulladás, hanem valamilyen mechanikus eredet húzódik meg: becsípődésekre, nyomódásokra, lumbágóra, ísiászra. Ezek a rendellenességek gyógyszerrel nem kezelhetők jól, sokkal eredményesebb a mechanikai terápia.

Hogy néz ki a gyakorlatban ez a terápia?

A módszer aktív mozgásterápiára, avagy gyógytornára épülő rendszer, mely hangsúlyozza a páciens által önállóan kivitelezhető gyakorlatokat. Tehát az összeállított gyakorlatokkal, gyakorlatsorozatokkal a beteg saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét. A beteg itt tehát nem passzív „szenvedője” a kezeléseknek, hanem abban aktívan részt vesz. Ezt segítik az otthonra adott gyógytorna gyakorlatok, melyek könnyen elsajátíthatók, és ezt célozzák az ergonómiai tanácsok is.

Mi alapján állítják össze a gyakorlatokat? Minden esetben személyre szabott kezelésekről van szó?

Igen. A gyógytorna összeállítását egy alapos mozgásvizsgálat előzi meg, ahol a specialista felméri a beteg állapotát, illetve azt, milyen mozgásokra van szükség célzottan ahhoz, hogy az ő esetében javulást tudjunk elérni. Mindebből az is következik, hogy a kezelés egyénenként változó, hiszen mindenkinél más és más bizonyul hatékonynak. Ez függ az adott beteg állapotától, életkorától, fizikai adottságaitól, a nála tapasztalható elváltozás mértékétől, és még hosszasan sorolhatnám. Egy ereje teljében lévő fiatal sportolónak is lehetnek olyan komoly fájdalmai, hogy arra csak könnyebb gyakorlatok alkalmazhatók, és egy idősebb embernél is célravezetőbbek lehetnek az erőteljes, nehezebb mozdulatsorok. Ezt mindig az adott eset függvényében állapítjuk meg.

Mik a tapasztalatok, mikor küldik a betegeket önökhöz az orvosok: egyből, vagy inkább csak amolyan sokadik próbaként?

Ezt orvosa válogatja, de mindenképpen jobb, ha egyből hozzánk irányítják a beteget, így ugyanis rengeteg szenvedés előzhető meg. Sokan persze mindent kipróbálnak, és már csak a műtét előtt jutnak el hozzánk, amikor gyakran késő ahhoz, hogy segíteni tudjunk. Ezek a rendellenességek ugyanis tipikusan olyanok, amik mintegy „rontják önmagukat”, kezeletlenül vagy rossz kezelés hatására csak egyre rosszabbak és rosszabbak, fájdalmasabbak lesznek.

Vagyis a McKenzie-módszer sem olyan, ami minden esetben jó és hatékony?

Ahogy mondani szokás, a vakbélműtét sem segít mindenkin. Bizonyos esetekben a problémák túlhaladnak azon, hogy a miénkhez hasonló módszerekkel kezelni lehessen őket, ilyenkor valóban a műtéti út az egyetlen megoldás. A McKenzie-módszer nagyban preventív, tehát mindenképpen jobban megéri elmenni egy specialistához még csak kissé elmacskásodott derékkal, mintsem akkor, amikor már alig tud mozogni az ember. Pláne, hogy megelőző gyakorlatokat is tanítunk, márpedig a derékfájások ugyebár tipikusan kiújuló problémák szoktak lenni, különösen azok esetében, akik egyenetlen életmódot folytatnak, így például sok ülőmunkát végeznek.

hatfajas

Műtét utáni rehabilitáció során mennyire alkalmazhatók az önök gyakorlatsorozatai?

Bizonyos elvek jól alkalmazhatók, de a McKenzie-módszer speciálisan nem rehabilitációra szolgál. Műtétek utánra léteznek kidolgozott, jól bevált gyógytornaprotokollok, amikkel viszonylag gyorsan elérhető a teljes felépülés. A McKenzie-módszer egyes elemei ugyanakkor kiválóan alkalmazhatók a problémák kiújulásának megelőzése érdekében, hiszen a gerincműtétek után is gyakori, hogy idővel visszatérnek a gondok.

Hogyan kell elképzelni magukat a gyakorlatokat?

Semmiképpen sem balettmozgásokra kell gondolni. A hétköznapi életből vett mozgástípusokat alkalmazunk sok-sok ismétléssel, az ellentétes mozgások szigorú kerülése mellett. Vagyis nem arról van szó, hogy a betegnek faramuci testhelyzetben faramuci gyakorlatokkal kell küszködnie. Simán elképzelhető, hogy valakinél a kisterpeszben végzett előrehajolás vezet eredményre: ebben az esetben neki ezt kell csinálnia.

mckenzie_1 mckenzie_2

Mit jelent az, hogy kerülni kell az ellentétes mozgásokat?

Gyakori, hogy amennyiben a gerinc mechanikájában már beállt bizonyos javulás az egyik irányban, akkor a másik irányban romlás tapasztalható. Ilyenkor a rontó mozgásokat átmenetileg kerülni kell. Vagyis abban is tanácsot adunk a betegeknek, mi az, amit nem szabad csinálnia, amit feltétlenül kerülnie ajánlatos egy pár hétig.

Ahogy azt ön is hangsúlyozta, minden eset egyedi, de mégis, mire számíthat az, aki elmegy egy McKenzie-specialistához? Mennyi idő alatt lehet eredményesen kezelni például egy úgymond egyszerű becsípődést?

Egy akut lumbágó esetében, ha „beakad a derék”, akár már 1-2 nap után érezhető a változás. Ha valaki évek óta gerincproblémákkal küszködik, ott nyilván maga a rendbehozatal is hosszabb időt vesz igénybe, hiszen letapadnak, adaptálódnak a szövetek, összenövések alakulnak ki, és így tovább. Ilyenkor hetekbe, akár hónapokba is telhet a javulás. Ugyanakkor ha valakinek 25 éve fáj a háta, ami aztán a McKenzie-terápia hatására 6-8 hét alatt ténylegesen és érzékelhetően enyhül, az azért azt gondolom, elég jó aránynak mondható.

Összességében mennyire eredményesek az önök által kidolgozott és betanított mozgásformák?

Csodát várni ugyanúgy nem szabad tőlük, mint semmi más mozgásterápiától, de az biztos, hogy a fent említett eseteknél nagyon hatékony a McKenzie-terápia, tapasztalataink szerint a gerincfájdalmak mintegy 80 százalékánál jól alkalmazható és érezhető javulást hoz. A fájdalom gyakran már egy kezelésen belül is csökken.

Az interjút készítette: Dr. Draveczki Ádám

2010.05.14.

Kapcsolódó oldal: