Újdonságaink

 dosa dora 1n

Mészárosné Dósa Dóra Erzsébet
Ezen a szép őszi napon nincs is nagyobb öröm, mint nézni a csodálatos színeivel magával ragadó festményeket. Megnyugtatom az Olvasókat, nem múzeumban ülök egy kanapén, hanem a munkahelyemen, és az asztalomon a 20 éve kolléganőm alkotásainak fotói vonzzák a tekintetemet.
Tovább

 dr. Bodor Miklós

Prof. Dr. Bodor Miklós gyógyszertervező
Bárhol járok és a kollégákkal beszélgetek, szívesen hallok olyan információkat, amelyeket nem tudok, felfigyelek rá, rákérdezek és elraktározom. Ilyen volt 3 évvel ezelőtti beszélgetésem Ádám György gyógyszerész úrral és családjával (az az interjú tulajdonképpen folytatása volt az édesapjával elkezdett beszélgetésnek). Ádám kolléga megemlítette, milyen neves, nemzetközi hírű kutató él Bercelen, akit van szerencséje ismerni.
Tovább

 dr. Szántó István

Dr. Szántó István gyógyszerész
Az előző vasdiplomásról szóló cikkhez válogattuk Ducikával (Dr. Pálovits Gyuláné Dr. Tóth Idával) a fotókat. A diploma átadáskor készült felvételek között láttam, hogy a riportalanyom mellett áll egy „fiatalember” fehér rózsával, fel is keltette érdeklődésem (ez a Sors keze). A vasdiplomás kolléganő némi megvetéssel nézett rám (már akkor tudtam akaratlanul valami hibát követtem el), és szólt: „Baba, nem ismered?! Ez a gyógyszerész úr szűkebb pátriádbeli, nagykamarási!” Sokként ért, hogy nem én vagyok a falubeliek közül az első patikus, vagyis a rangidős, mert utánam lépkednek egy-ketten. Így hozta tálcán az Élet a nagykamarási Pistike gyógyszerész urat, most már csak fel kell kutatnom.
Tovább

 dr csiky laszlo

Nem csak kényelmetlen, illetve esztétikailag kellemetlen, de életveszélyes is lehet a sérv, méghozzá abban az esetben is, ha a lágyéki területen alakul ki. Dr. Csiky László sebész szakorvossal beszélgettünk arról, mit lehet tenni ilyenkor.
Tovább

 DrLazarErika

Párok tömegei próbálkoznak eredménytelenül, és bele sem gondolnak: annak, hogy nem jön a baba, a biológiai mellett civilizációs okai is vannak. Dr. Lázár Erika szülész-nőgyógyász segítségével tekintettük át a kérdés hátterét.
Tovább

 dr. Pál Mónika

Ez fáj, az fáj, amaz fáj – az érzés többé-kevésbé mindennapos, viszont csak kevesen tudják, miért is alakul ki, és mitől függ, mennyire kellemetlen egy sajgó derék vagy egy beakadt térd. Dr. Pál Mónika reumatológussal néztünk a jelenség mélyére.
Tovább

 dr. Sejben József

Dr. Sejben József gyógyszerész
Sokoldalú technikai, magasfokú fizikai és pszichikai képesség, rokonszenves sportszerű viselkedés kell ahhoz, hogy valaki nagy egyéniséggé váljon. (Szabadon Comenius és Apáczai Csere János után.) Ezt a nem teljes összefoglalást segítségül veszem ennek a cikknek az írásához. Kollégák vagyunk sok tíz éve és egy munkahely alkalmazottjai kb. 20 éve. Mégis, mégis a beszélgetés segített ahhoz, hogy a találkozás estéjén megállapíthassam: „Ó, Istenem, nem is ismertem ezt az Embert!”.
Tovább

 Dr. Gutiné Dr. K. M.

Dr. Gutiné Dr. Krajcsovics Márta gyógyszerésznő
Ez év februárjában egy igen érdekes e-mailt kaptam Mezőhegyesről. A Szent György Patikából egy igazi szeretettel és tisztelettel átszőtt kérés érkezett Szüllőné Szűcs Ibolya szakasszisztens részéről. Arra kért, írjak a 40 éve főnökük, Márti gyógyszerésznőről. Ezt a meglepetést szeretnék átnyújtani neki a jubileum alkalmából. Mivel késő este volt, úgy gondoltam másnap felhívom a kolléganőt/kolléganőket - hiszen közös ötletük volt -, hogy megbeszéljük a részleteket. Másnap azután kisült, hogy a tótkomlósi Burián családról megjelent cikk adta az ötletet.
Tovább

A víz életet, a tömény mérgez

A kánikulában fokozott folyadékbevitelre van szüksége a szervezetnek, viszont nem mindegy, mit iszunk, és az sem, hogy mennyit. Dr. Szabó László sportorvossal teszünk rendet a kérdésben.
Tovább

 dr. Revoly család

Minden találkozás egy élmény. Szinte hihetetlen, ismét egy barna, vékony, okos, céltudatos tekintetű, törekvő, mindenre fogékony gyógyszerésznő, aki szemben ül velem. Őt is a „híre” hozta a látókörömbe. Sokat segítenek nekem az elégedett betegek. Az biztos, hogy nem mindegy, hogyan áll az egészségügy (orvos, gyógyszerész és az asszisztencia) a pacienseihez. Budakeszin a piacnál, a diófák árnyékában található egy patika. Dió Gyógyszertár. Az épület előtti ládákban számtalan élénk színű virág sütkérezik a már nem annyira kellemes hőmérsékletű napfényben. A gyógyszertárban találkozom Dr. Revoly Angélával, a gyógyszertárvezetővel, és a másik gyógyszerésszel Horváth Norbertné Ágival, aki - mint ahogy azonnal kiderül - a gyógynövények szakértője és az Egészségnapon gyógynövény- és drogbemutatót tart.
Tovább

 dbi

A progeszteron a termékenység hormonja, amelynek léte alapvető feltétele a baba érkezésének, hiányában azonban azok a nők is sokkal kellemetlenebbül érzik magukat, akik nem akarnak – vagy már nem akarnak – gyermeket vállalni. Dr. Deli Balogh Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvossal, a Menopauzális Medicina Minősített Orvosával beszélgettünk a progeszteronról és a termelődésében bekövetkező zavarokról.
Tovább

dr. Pálovits

Milyen a vas, ha búzavirágkékben tündököl? Ez a kedvenc szín varázsolta feltűnővé az aranydiplomáját 2001-ben átvevő Dr. Tóth Idát. Azután elrepült a 10 év, Ducika csak azt észlelte, családja egyre népesebb, és addig ismeretlen új tagokkal bővül. Ismét előkerült a szekrényből a búzavirágkék csoda, hiszen át kellett vennie a gyémántdiplomáját.  
Tovább

 

Igen borsos árú a rotavírus elleni vakcina, ám amennyiben gyermekünk azon kevesek közé tartozik, akiket a lehető legvédtelenebb korban kap el a kórokozó, és kórházba kerül, aligha bocsátjuk meg magunknak, hogy nem adattuk be neki. Dr. László Tamás háziorvossal, gyermekorvossal beszélgettünk arról, pontosan mi is a rota, és miért veszélyes. Miért fokozottan veszélyes a rotavírus?
Tovább

 vigyazatkullancs

Közeleg a kullancsszezon, és ugyan sokan kívülről fújják, mit kell tenni a kellemetlen rovarok ellen, a baj néha mégis elkerülhetetlen. Éppen ezért ezúttal a védekezés, elsősorban a megelőzés oldaláról jártuk körül a kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága szakembereinek segítségével.
Tovább

 dr hevesi krisztina

A pornófüggőség kifejezéssel az utóbbi években egyre gyakrabban találkozhatunk, viszont nem mindig megfelelően használják a médiában – a jelenség és a vele összefüggő problémák azonban nagyon is valósak. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettünk.

Tovább

 

Az RSV betűszót a többség még csak tanulgatja, ha egyáltalán hallott róla, pedig a csecsemő- és kisgyermekkori légúti megbetegedések igen jelentős részét ez a vírus okozza, és ha nem figyelnek rá oda, akár veszélyes is lehet. Kérdéseinkre az AbbVie Hungary szakértői válaszoltak.

Tovább

Dr. Feminger Andrea

Kevés kellemetlenebb érzést tudunk elképzelni, mint amikor a szemünk sérül. A szaruhártya károsodásairól, az e különleges részt érintő sérülésekről és ezek természetéről dr. Feminger Andrea szemészorvossal beszélgettünk.

Tovább

dr. Szalai Éva

Nógrád maga a meglepetés, most a zendülő tavasz harsogó zöldje és egy gyógyszerésznő várt, akit Kovács Ildikó költő, gyógyszertári asszisztens ajánlott, mondván mindenki ismeri, szereti, és igazi vidéki patikus, együtt él a hozzá forduló, segítséget kérő közösséggel. Másik ajánlója kolléganőm, Csépke Zsuzsanna kereskedelmi képviselő, aki Évike nagy rajongója. Vártam a találkozást, azt azonban nem gondoltam, hogy a magisztrália mesteréhez és annak esztétikailag is lenyűgöző kivitelezőihez, elrendezőihez lesz szerencsém. A bennem mély nyomot hagyó patikus kollégáim, múltam példaképei biztosan örömüket lelték volna ebben a látogatásban! A Kamilla Patikába belépve sok mosolygó arc fogadott, ragyogó fehér munkaruhák tündököltek a tágas officinában, vonzották magukhoz a tekintetem. Az iroda ajtajában megjelent egy magas, vékony, komoly, figyelmes arcú hölgy, a főnöknő: Dr. Szalai Éva
Tovább

Dr. Kovács Anna

A szőrtelenítésnek mindig megvannak az adott divatjai, és ehhez kapcsolódóan, illetve a technika fejlődésével párhuzamosan a módszerek is változatosak a szőr eltüntetésére. A lézeres szőrtelenítés végleges és hatásos módszer, de vajon milyen kockázatokat hordoz, és egyáltalán hogyan működik? Dr. Kovács Annával, a Lézermed Esztétikai és Fogászati Lézerközpont intézményvezető szakorvosával beszélgettünk.

Tovább

Köszvény

A köszvény elsősorban a régi korok betegségeként él a köztudatban, de korántsem az a helyzet, hogy mára eltűnt volna: a kellemetlen, akut ízületi problémákat okozó betegség ma is létezik. Dr. Török Zoltán háziorvossal jártunk utána, miként lehet megelőzni.

Tovább

dr. Mikola Bálint

dr. Mikola Bálint gyógyszerész
Egy fogvacogtató tél végi napon a többszöri egyeztetés után igyekszem beszélgető partneremhez, aki három minőségében is érdekel: mint magánember, mint gyógyszertár tulajdonos, és mint a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alapítója.

Tovább

dr. Muzsik Réka

dr. Muzsik Réka gyógyszerész
Egy érdeklődő emberben mindig van egészséges kíváncsiság, mert ha nincs… ezt ne taglaljuk. A jelen esetben hallunk valakiről valamit, ha nem ismerjük, óhatatlan, hogy ne képzeljük el. Velem is ez történt, a kolléganőmtől, Kiss Edit kereskedelmi képviselőtől hallottam, Szentesen van egy gyógyszerésznő (ha én meséltem volna róla azt mondanám egy kislány), aki magyar bajnok lett. 

Tovább

dr. Török Pál

vitéz Török Pál gyógyszerész
2016. november 18-án Szegeden kapta meg ünnepélyes keretek között a még mindig snájdig vitéz Török Pál gyógyszerész a vasdiplomáját. Amikor dr. Czobor Anitától, a Dékáni Hivatal vezetőjétől kérdeztem, ott lesz-e a tábornok úr személyesen az ünnepségen, azt mondta a doktornő: Margit készülj fel arra, hogy a vele való beszélgetés közben nem veszed észre az idő múlását. A beszélgető partnerem megszólítása zavarba hoz: gyógyszerész úr, vasdiplomás kolléga úr, ’56-os szabadságharcos, stb.

Tovább

dr. Faragó Sarolta

dr. Nagyné dr. Faragó Sarolta gyógyszerész
Az időjárás elkényeztetett, szép, csendes, őszi napfényben úszó zempléni táj emlékeztet az 50 évvel ezelőtti komolyan figyelő évfolyamtársra, akihez megyek, akit akkor Faragó Saroltának hívtak. Meglepődöm a változáson, nem a magával ragadó, figyelmesen hallgató gyógyszerészen, hanem a közösségével együtt élő, vidám kolleganő mondanivalóján, hála Istennek van miről beszélnie. Mellette ül az idősebbik fia Gyula, aki közben ügyet intéz, a fiatalabb András pedig mivel három ikerfiú papája, állandóan úton van, hol velünk, hol a csöppségekkel. Ülök az asztalnál és nem győzök jegyzetelni. Mindjárt az ősök életével kezdjük:

Tovább