Az örökbefogadásról

orokbefogad

Napjainkban slágertéma az örökbefogadás.

Sok fiatal házaspárnak – többek között az egészségügyi reform egyik sokat bírált intézkedése, a lombikbébi program szűkítése okából – az örökbefogadás marad az egyetlen lehetősége arra, hogy gyermekük legyen.
Több internetes oldal is foglalkozik e témával, pontosabban annak különféle szegmenseivel, a pozitív vagy negatív tapasztalatokkal. Mi a kezdetekre lennénk kíváncsiak. Ha egy fiatal házaspár eldöntötte, hogy szeretnének örökbe fogadni egy gyermeket, mi a teendő, hová forduljanak, mire kell felkészülniük, milyen feltételek biztosítottságát vizsgálhatja az örökbeadó, egyáltalán ki az örökbeadó, magánszemély, vagy szervezet. Rengeteg a kérdés, amelynek megválaszolására Dr. Vincze Krisztinát, az Ágacska Alapítvány projektvezetőjét kértük fel:

1.  Mielőtt bárhová is fordulna a házaspár, Ön szerint mit kell feltétlenül végiggondolniuk?

Hogy miért is szeretnének gyermeket; elfogadták-e igazán a gyermekvállalás e módját vagy még nem sikerült lezárni, meggyászolni a múlt esetleges kudarcait. S hogy milyen gyermeket szeretnének: fiút vagy lányt, újszülöttet vagy nagyobbat, s miért, milyet tudnak elfogadni: egészségeset, vagy valamilyen gyógyítható/kezelhető betegséggel együtt is, koraszülöttet, esetleg testvérpárokat.

2. Hová forduljanak először?  

Az első lépést, a kérelem benyújtását, a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál lehet megtenni. Ez a fővárosban az Alföldi utcában működik, egyébként pedig megyénként. Érdemes megtekinteni a www.tegyesz.hu oldalt.

3. Hivatalosan miben segíthet egy civil szervezet, mint pl. az Ágacska Alapítvány?

Az egyes civil szervezeteknek más-más a profiljuk, másra van működési engedélyük. Az Ágacska Alapítvány felkészítő tanfolyamokat tart örökbe fogadni vágyóknak, tematikus beszélgetés-sorozatot rendezünk rendszeresen örökbefogadó családoknak és a várakozóknak, egyéni konzultációt, információs szolgáltatást nyújtunk az érdeklődőknek és pár-, illetve családterápiát tartunk nemcsak örökbefogadóknak.

4.  Mire számítson a házaspár? Űrlapokat kell kitölteniük, kérdésekre kell válaszolniuk, végeznek a hatóság valamilyen vizsgálatokat, környezettanulmányt? Ennek a költségeit ki kell fizetni?

Először a TEGYESZ munkatársai töltenek ki egy adatlapot a jelentkezőkkel folytatott beszélgetés során, majd környezettanulmányt végeznek a családnál, melynek célja, hogy felmérjék, az otthonuk alkalmas-e egy gyermek örökbefogadására. (A törvény egy főre minimum 6 m2-nyi lakószobát határoz meg.) Azután a körzeti orvostól igazolást kérnek, hogy nem súlyosan beteg/elmebeteg/alkoholista az örökbe fogadni vágyó. Pszichológiai vizsgálaton is át kell esni, mely általában beszélgetésből és esetleg teszt kitöltéséből áll. Ezektől azonban nem kell tartani, csak a szélsőségesen beteg személyiségeket szeretnék kiszűrni. Ezen kívül a 21 órás felkészítő tanfolyam elvégzése szükséges még. A TEGYESZ vizsgálódásai eredményeként javaslatot tesz a helyi gyámhatóság számára, hogy alkalmasnak tartja-e a kérelmező/ke/t az örökbefogadásra. A gyámhatóság írásban beidézi őket, ismét elbeszélget velük, általában készít még egy környezettanulmány, kér friss kereseti igazolást, s ezek után meghozza a határozatát. A gyámügyi gyakorlat némiképp eltérhet egyébként az egyes helyeken.
Mindezekért nem kell fizetni.

5.   Nyilván az eljárások során rengeteg ún. érzékeny adatot begyűjt a hatóság a párokról. Hogyan kezelik ezeket az adatokat, mi lesz ezeknek a sorsa?

Természetesen a kívülállók számára titkosan kezelik az összes adatot.

6.  Milyen feltételeknek kell megfelelniük az örökbe fogadóknak?

A törvény a jogerős alkalmassági határozat megszerzését írja elő feltételnek. Ezen belül a TEGYESZ és a gyámhivatal megvizsgálja a fent leírt szempontokat.

7.   Mennyi időn belül remélhetnek babát? Mitől függ a várakozási idő?

Átlagosan mondjuk két évet kell várni. De ez rengeteg mindentől függ, pl. attól, melyik megyében, milyen módon - titkosan vagy nyíltan, - melyik civil szervezet közvetítésével, milyen gyermeket tudnak elfogadni. Egyszóval nem érdemes átlagot mondani, mert az egyedi esetek ettől nagyon eltérhetnek.

8. Egy ismerős házaspár úgy tudott 1 hónapon belül egy ikerpárt örökbe fogadni, hogy kijelentette, nincs korlátozó tényező, akár két gyermeket is szívesen látnak. Adódik a kérdés, milyen szempontok szerint élveznek elsőbbséget az örökbefogadók a várakozók listáján?

Ahogy mondani szokták, jó ha nem kizárólag szőke, kékszemű, újszülött kislányt tudnak elfogadni. Mindazonáltal fontos fölmérni, hogy milyen gyermeket tudunk a magunkénak érezni, hiszen az örökbefogadás nem áldozatvállalás. Az elképzelések árnyalásában egyébként sokat segít a TEGYESZ munkatársaival való beszélgetés és a felkészítő tanfolyam.

9.  Mi a különbség a nyílt és a titkos örökbefogadás között?

A titkos esetében az örökbefogadó és az örökbeadó nem ismerik egymás adatait. A nyílt örökbefogadáskor egynéhány személyes találkozás után közös jegyzőkönyvet ír alá az örökbeadó és az örökbefogadó a gyámhivatalban, s ebben rögzítik az azonosításra alkalmas személyes adatokat is.
A nyílt azonban nem jelenti azt, hogy a vérszerinti szülő tartja a kapcsolatot az örökbefogadó családdal. A törvény ezt nem engedi meg, hiszen az örökbeadó átadta a szülői felügyeleti jog gyakorlását.

10.  Hány éves korig lehet örökbe fogadni egy gyermeket?

A törvény szerint maximum 45 év korkülönbség lehet az örökbefogadó szülő és az örökbefogadott gyermek között. Házaspárok esetén a fiatalabbik kora számít!

11. Melyek az örökbefogadást kizáró tényezők?

A gyermek oldaláról: ha a gyermek még nem vált örökbe adhatóvá. Mert például a vérszerinti szülei még tartják vele a kapcsolatot, s nem szolgáltattak okot, hogy akár a gyámhatóság, akár a bíróság megvonja tőlük a szülői felügyeleti jogot.
Az örökbe fogadni vágyók oldaláról: még nem rendelkeznek jogerős alkalmassági határozattal.

12. Hogyan történik a gyermek „kiválasztása”?

Titkos örökbefogadás esetén a TEGYESZ munkatársai, s a gyermekkel kapcsolatban álló szakemberek választják ki a várakozók sorában elől állók közül a gyermeknek legmegfelelőbb szülőt. Mert hiszen mindig a gyermeknek keresnek szülőt, s nem fordítva. Nyílt örökbefogadás esetében a civil szervezet vezetője fontolja meg, hogy a várakozók közül ki lenne a legalkalmasabb – a gyermek és a szülők adottságai alapján.

13. Önnek mi a tapasztalata, mennyire számít a gyermekek vallási hovatartozása vagy származása akkor, amikor a párok választanak? Melyek a leggyakoribb egyéb szempontok?

A vallási szemponttal kevésbé találkoztam. Ami a származást illeti, elég sokan vállalnának – legalábbis az örökbefogadási eljárás elején - színes bőrű, kínai vagy bármely egzotikus országból származó gyermeket. Jóval kevesebben romát. Azért azt érdemes tudni, hogy örökbefogadáskor nincsen tökéletes „garancia”, hiszen nem mindig ismerjük a szülőt, vagy nem mindkettőt, pláne nem ismerjük a nagyszülőket.

14. Adnak-e örökbe magyar gyermekeket külföldre?

A törvény csak annak a magyar gyermeknek a külföldre történő örökbeadását teszi lehetővé, akit itthon többszöri kísérlettel semmilyen módon nem sikerült örökbe adni.

15. Mennyire emberséges maga az eljárás az örökbe fogadni szándékozókkal szemben? Törődik valaki az ő lelkivilágukkal, hiszen nagy valószínűséggel azért szeretnének ily módon egy babát, mert nekik nem adatott meg?

A kérdés fontos! Az a tapasztalatom, hogy ügyintézőtől függ, hogy mennyire megértően, empatikusan foglalkozik az örökbe fogadni vágyókkal. A legtöbb TEGYESZ-re és gyámhivatalra a jó tájékoztatás és az emberséges ügyintézés jellemző.

16. Hogyan történik a házaspárok felkészítése, mi a szerepe ebben az Önök alapítványának?

Három napos tanfolyamunk alatt átbeszéljük a legfontosabb témákat: veszteségeink, az örökbefogadás formái, ezek előnyei, hátrányai, a gyermekek múltja, élet a gyermekotthonban, barátkozás a gyermekkel, a család és az állandóság szerepe a gyermek fejlődésében, a kötődés, konfliktuskezelés, hogyan beszéljünk a gyermekkel és a környezetünkkel a témáról. A célunk az, hogy megismertessük az alternatívákat az örökbe fogadni vágyókkal, hogy számukra megfelelő döntést tudjanak hozni, s végül örömteli, sikeres legyen az örökbefogadásuk. A tanfolyam után is tartjuk a kapcsolatot velük, ha igénylik, járnak hozzánk a klubba, s ha szükséges konzultációra, terápiára.

17. Végül egy utolsó kérdés: Önnek van-e kedvenc története e munkája kapcsán és azt megosztaná-e velünk?

Az egyik szülőpár, akiknek már volt otthon örökbefogadott gyermekük, elmesélte, hogy amikor 7 éves lett a kislányuk, nehezen tudta elfogadni, hogy nem az anyukája hasából bújt elő. Addig-addig szomorkodott, s nyüstölte a szüleit, amíg az egész család részvételével eljátszották a születését: a férj és a nagyobbik gyerek erőt nem kímélve „rángatták” őt ki az anyukája hasára terített takaró alól. Hatásos jelenet volt, s a kislány megnyugodott. Én egyszerre tartom meghatónak és nagyon mulatságosnak az ötletet.

Akár e-mailen, akár telefonon szívesen válaszolok a témával kapcsolatos kérdésekre a későbbiekben is. (Dr. Vincze Krisztina Telefon: +36-20-946-6686 E-mail: vincze.krisztina@agacska.hu)

Kedves Krisztina! Köszönjük, hogy segítségünkre volt ennek a sok buktatóval járó, de az érintettek számára sorsdöntő kérdéskörnek a tisztázásában.
OSYNA

2007.05.21.

Kapcsolódó oldalak: