Szex szülés előtt és után
Dr. Polgár Zoltán


Dr. Polgár Zoltán 25 éve praktizáló szülész-nõgyógyász szakorvos. Elmondása szerint az ország egyik legszebb szülõszobájában segít a kismamáknak. Ambuláns pácienseket mind a körzeti rendelõben, mind pedig magánrendelõjében fogad. Sok kismama fordult már hozzá hasonló kérdésekkel, mint amelyeket most tettünk fel a szülés elõtti és utáni szexuális életre vonatkozóan:

1. Lehet-e, kell-e számítani olyan hormonális változásra, amely a szexet a terhesség alatt akár kellemetlenné, akár esetleg a korábbiaknál sokkal kellemesebbé, izgatóbbá teszi?

A terhességet azért is nevezik MÁS ÁLLAPOTNAK, mert nagyon sok élettani folyamat megváltozik. Nem betegségrõl van szó, de a szokásoshoz képest más állapotról. Ezen változások közé tartozik a szexszel kapcsolatos változás is. Ennek részben anatómiai, részben élettani, hormonális oka van. Általánosságban terhesség alatt a szexszel kapcsolatos vágyak csökkennek. Érthetõ ez az átalakulás, hiszen a természet a terhességet, a terhes nõt védi.

2. Mi lehet az oka annak, hogy egyes esetekben a férfi azt hiszi, veszélyezteti akár a magzatot, akár a kismamát, s ezért aktivitása a szex terén – különösen a terhesség második felében – csökken?

Azt hiszem, hogy ez a hozzáállás egy felelősséggel gondolkodó férfinál teljesen normális, hiszen a nem kíméletes szexuális aktus valóban a szülés megindulását, koraszülést okozhat.

3. Mire számíthat a kismama: terhessége alatt az orgazmus esetleg elmarad, vagy épp ellenkezõleg, a gyönyör-érzés fokozódhat?

Inkább az orgazmus-készség csökkenése várható. Ennek oka részben lelki, hiszen félti a magzatát, részben anatómiai, hiszen a has alakja megváltozik, a mozgás korlátozódik, megváltozik a hüvely ph.-ja esetleg folyás, hüvelygyulladás alakulhat ki.

4. Ha a kismama szeretkezés iránti vágya a terhesség alatt csökkenne, érdemes-e ezzel orvoshoz, esetleg pszichológushoz fordulnia?

Az eddig leírtakból is következik, hogy a vágy csökkenése normálisnak mondható, tehát ha ez a párok között megbeszélhetõ, akkor nem kell orvoshoz fordulni. Egy nyílt, õszinte kapcsolatban ez természetes.

5. Nem árt-e a babának az orgazmussal járó testmozgás a terhesség alatti szex esetén?

Kétségtelen, hogy normális szex esetén is alkalmazkodni kell a terhességhez, tehát az extrém mozgásokat, a nagyfokú aktivitást kerülni kell. Tudni kell, hogy minden normális aktus esetén is jelentõsen fokozódik a méhizom aktivitása. Ez nem okozza a szülés megindulását, de mértéktelen esetben akár ez is bekövetkezhet.

6. Van-e ajánlása a terhesség során kifejezetten kerülendõ, vagy épp ellenkezõleg, a javasolt pózokra, esetleg hol lehet errõl a kérdésrõl valami hasznosat olvasni?

Ezt nem hiszem, hogy oktatni kellene. Normális esetben a párok - az eddig leírtakat figyelembe véve – megtalálják a nekik megfelelõ, nem ártalmas, és mégis örömet okozó pózokat.

7. Mikor kerülhet sor arra, hogy az orvos „eltiltja” a kismamát a szextõl?

Ez fontos kérdés. Minden olyan esetben, amikor a terhesség veszélyeztetett állapotban van, tehát minden lelki vagy fizikai izgalom fokozott görcskészséget, a szülés megindulását, vagy a burok megrepedését okozhatja. Ennek részletezése meghaladja jelenlegi interjúnk tárgyát.

8. A szülés elõtt mikor célszerû „felfüggeszteni” a szexet?

Tulajdonképpen normális, nem veszélyeztetett esetben kíméletes szex az utolsó napokig élhetõ. Más kérdés, hogy a terhesség vége fele az izgalom, a hormonális változás miatt csökkenhet a vágy, és az aktusok száma is.

9. És a szülés után mikor lehet ismét elkezdeni azt?

A szülés után hivatalosan 5-6 hét a gyermekágy idõszaka. Ez alatt a szülés alatti anatómiai, lelki változások visszaállnak (bár nem teljesen, hiszen a szoptatás idõszaka is egy kicsit más állapot), de ezekben a hetekben még nem javasolt a szexuális élet, hiszen nagyobb a fertõzés veszélye, a tisztulás, lochia miatt higiéniás szempontból sem ideális a nemi élet, valamint az altesti, gáttáji fájdalom, sebgyógyulás is akadályt jelenthet.

10. A szoptatás és a szex hogyan viszonyul egymáshoz?

A szoptatás alatt, mivel, - mint említettem, ez is egy átmeneti állapot, - a szexuális élet is átmeneti a terhes és nem terhes állapot között. Anatómiailag már nincs akadály, és lelkileg is elõsegíti a szexuális életet az a tény, hogy szoptatás alatt a teherbeesés lehetõsége védekezés nélkül is jelentõsen kisebb (bár 100 %-osan nem kizárt.) Ezért javasolt a természetes védettséget kiegészíteni hagyományos védekezéssel, spirállal vagy a szoptatás alatt is adható gyógyszerekkel.


Köszönjük a beszélgetést!

OSYNA

2004. január

Kapcsolódó oldalak: