Várandósság vagy terhesség? … a felfedezéstől a szülésig

Dr. Polgár Zoltán

A magyar nyelv számos kifejezést ismer arra a helyzetre, amikor egy nő gyermeket vár. Áldott állapotban van, várandós vagy épp a többletsúlyt érzékeltetve terhes. A nők életének egészen különleges időszaka ez, amelynek szinte minden perce örömteli meglepetéseket tartogat.

Emlékszem a lányom – első terhessége alkalmával – vett egy könyvet, amelyben hétről hétre képek alapján tudta nyomon követni hol tart a gyermek a fejlődésben, most épp hogy nézhet ki. Nagy öröm volt az első ultrahangos fotó és izgultunk az AFP vizsgálat előtt. Alig vártuk, hogy a baba megmozduljon, és hogy megtudjuk, fiú lesz-e, vagy kislány…  Most a terhesség folyamatát szeretnénk végigkísérni a szakember segítségével.

Melyik trimeszterben (harmadban) mi történik a kismamával és a gyermekkel. Mikor milyen vizsgálatokat kell, célszerű elvégeztetni, melyiknek mi a célja. Szedhet-e a kismama gyógyszereket, mit szabad és mit nem ajánlott a babavárás idején. A gyerek hogyan fejlődik, melyek a szülés előjelei…


A kérdéseket Dr. Polgár Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvosnak tesszük fel, aki már több nőgyógyászati kérdésben segítségünkre volt a válaszadást illetően.

1. Főorvos Úr! Egy szubjektív kérdés: Ön melyik kifejezést tartja jobbnak a babavárás kapcsán, a várandósságot vagy a terhességet?

Valóban a terhességnek van egy rosszízű kicsengése. Ez nem csak a súlytöbbletre utal, hanem átvitt értelemben minden szempontból terhet jelent. Ezért talán a várandósság szerencsésebb kifejezés. Pozitívabb kicsengése van, és benne van a remény, a bizakodás, hogy minden rendben lesz a terhességgel.

2. Mi történik akkor, amikor egy nő szervezetében a gyermek megfogan?  

Biológiailag ez akkor történik, amikor a spermium behatol a petesejtbe, a két fél kromoszóma állománya egy egész dupla spirállá alakul és ezzel elindul egy új élet fejlődése. Ez a folyamat bonyolult szabályozási mechanizmusokon keresztül beindít a várandós nő szervezetében egy hormonális változást, aminek a következménye a természet célszerűsége szerint az lesz, hogy részben a növekedésnek induló magzat biztonságosan, védetten fejlődjön, részben az édesanya szervezete minden szempontból felkészüljön a fejlődő magzat táplálására, védelmére.

3. Mi a megtermékenyült pete további sorsa a következő egy hónapban?

Mint említettem a két fél sejt egyesülése indítja el a magzat életét, majd a génekben kódolva megindul a fejlődése, előbb gyors sejtosztódással, majd a sejtek differenciálódásával. Ebben a szakaszban vannak a sejtek, az un. őssejt állapotban, amiről mostanában sokat hallunk. Tehát ezekből az őssejtekből a környezet, a genetikai impulzus alapján még bármilyen szövet fejlődhet.
Amíg a sejtek a leírt változásokon mennek keresztül, az embrió vándorol (hiszen a fogantatás a petefészekben, vagy közvetlenül mellette történik) és kb. egy hét múlva éri el a méh nyálkahártyáját és kezd el megtapadni, beágyazódni, majd az osztódó sejtek egy részéből az embrió, más részéből a magzatburkok, ill. a magzatvíz, ismét más részéből a lepény alakul ki.

4. Ha valaki nagyon szeretne gyermeket, mi az a legkorábbi időpont, amikor erről tudomást szerezhet és milyen módszerrel?

Legkorábban a teherbeeséstől számított 10-12 nap múlva lehet kimutatni a terhességet a gyógyszertárakban kapható terhességi tesztek segítségével. Ezek nagyon megbízhatóak, tehát ha a teszt pozitív, akkor valamilyen terhességnek, valahol lennie kell. (Azért írom ilyen rejtélyesen, mert lehetséges, hogy méhen kívül van az embrió, vagy elhalt terhességről van szó, és a teszt akkor is lehet pozitív).

5.  Azt szokták mondani, aki teherbe esik, annak hányingere és émelygése van. Szükségszerűek-e ezek a kísérő tünetek?

Nem szükségszerűek, nincsenek minden esetben. Függ a terhesség során termelt hormon mennyiségétől ill. a szervezetben levő receptorok érzékenységétől.

6. Amikor már biztos, hogy jön a gyermek, Ön orvosként milyen feltétlenül szükséges életmódbeli változást, előírást, megfontolandó tanácsot adna a kismamáknak? Gondolok itt a kávézásra, a dohányzásra, az alkohol-fogyasztásra? Mérsékelt, vagy teljes elhagyás?

Azt szoktam mondani, hogy mindent tehet ugyanúgy, mint eddig, csak a szélsőségektől (nehéz fizikai munka, idegesség, stressz) kell tartózkodni.
Azt gondolom, hogy a mérsékelt kávé és alkoholfogyasztás (inkább kevés vörösbor) nem árt. Ugyanez nem mondható el a dohányzásról. Annak a teljes elhagyását javaslom.

7. Mikor készül az első ultrahang-vizsgálat és mi célból?

Az első UH vizsgálatot 0. vizsgálatnak vagy szűrésnek hívjuk, hiszen értelemszerűen akkor kerül rá sor, amikor a kismamában felmerül a terhesség gyanúja és szeretne biztos lenni a terhességben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a menses elmaradása után 2-3 héttel (tehát a terhesség 4-5. hetében) történik leggyakrabban ez az első UH vizsgálat, ami megerősíti vagy bizonyítja a terhesség fennállását.

8. Milyen szokatlan jelekre készüljön fel a kismama a terhesség első harmadában, gondolok itt csak példaként a vizelési ingerre?

A terhességet nem véletlenül hívják más állapotnak, ugyanis nem betegségről van szó, hanem valóban más állapotról. Ezek járnak bizonyos tünetekkel: hányinger, gyakori vizelési inger, bélpuffadás, megkívánások, ingerlékenység.

9. Milyen táplálkozási tanácsokat adna az első gyermekével az első időszakban lévő kismamának?

A legfontosabb, hogy naponta többször keveset kell étkezni. Kerülni kell a zsíros, fűszeres, puffasztó ételeket.

10. Mit lehet tudni a gyermekről az első trimeszterben, mekkora, mely testrészei, milyen érzékszervei mikor alakulnak ki?

Az alábbi táblázat mutatja az ebben az időszakban legfontosabb eseményeket.

Szerv

Hét

Petezsák
Szikhólyag
Embrió
Szívműködés
C alaku embrió
Egy üregű agy
Gerinc
Végtagok
Kézujjak
Állkapocs
Lábujjak

30.nap 3mm
33.nap
37.nap 3mm
37.nap
42.nap
7.
7-8.
7-8.
12.
12.
12.

11. Igaz-e, hogy már ebben az időszakban is érzékeny a gyermek a hangeffektusokra, nyugodtabb, ha lassú, kellemes zenét hall, és zavarja minden nagy zajjal járó hang, legyen az zene, kiabálás, vagy útfeltörés légkalapáccsal…

Így közvetlenül azt hiszem, hogy ezek a zavaró hatások nem hatnak rá, de ha ez a zaj nagyfokú, akkor a rezgés révén hat, illetve az anya idegrendszerét negatívan érő hatások a keringésen ill. az anyai hormonrendszeren keresztül hatnak a magzatra.

12. Mikor lesz „látható” a másállapot?

A teherbeesés után napokkal, hetekkel miután a hormonrendszer átalakul, és ennek a hatásai láthatók.

13. Mennyiben változik meg a helyzet a terhesség középső harmadában?

A terhesség középső harmada általában nyugodtnak mondható, mivel a hormonrendszer is már átalakult, kiegyensúlyozott lett, ilyenkor a terhességet kevésbé éri negatív hatás.

14. Milyen életvezetési tanácsokat ad a kismamáknak kifejezetten erre az időszakra vonatkozóan, lehet-e folytatni a testmozgást, mit lehet, célszerű enni, mitől tartózkodjon a kismama?

Ebben az időszakban semmi különös változtatásra nincs szükség.

15. Arányosan mennyi a testsúly-növekedés mértéke a második harmadban?

A testsúly széles határok között változhat a terhesség alatt. Az ideális a 10 kg körüli vagy az alatti súlynövekedés.

16. És mekkora a baba a hatodik hónap végére? 

20-25 cm hosszú és kb. 800 gr.

17. Mikor esedékes az AFP vizsgálat és mi ennek a lényege, miért célszerű, miért kell ezt elvégeztetni? 

Az AFP (Alfa-foto-protein) egy jellegzetes fehérje, ami az anya vérében kering. Ennek mennyisége nagyon megnő velőcső-záródási rendellenesség (nyitott gerinc, nyitott koponya) esetén. Ez a vizsgálat vérvétellel jár, és csak szűrő jellegű, gyanú esetén biztos diagnózist UH vizsgálattal lehet felállítani.

18. Támogatja a TB? 

Igen.

19. Vannak-e további olyan vizsgálatok, amelyek a gyermek esetleges fejlődési rendellenességeire deríthetnek fényt, s ezeket mikor kell elvégeztetni? 

Igen. Tulajdonképpen minden vizsgálat, főleg, az UH vizsgálat a fejlődési rendellenességek szűrése is. A legfontosabb UH-s szűrővizsgálat a 18-20. héten elvégzett u.n. genetikai UH vizsgálat, amikor a leggyakoribb, makroszkópos elváltozással járó rendellenesség kiszűrhető.

20. Mi történik akkor, ha a félidőn túl derül ki valamilyen fejlődési rendellenesség? 

Ha az élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenesség derül ki a genetikai UH vizsgálatnál, vagy ennek gyanúja merül fel, ami további vizsgálattal tisztázható, akkor genetikai javallat alapján a terhesség a 24. hetéig megszakítható.

21. És a nagy kérdés: mikor tudhatják meg a szülők, hogy fiú, vagy lány? 

Mivel a nemi jelleg a 12. hét körül válik láthatóvá, elméletileg az után, az UH vizsgálat során kiderülhet. A gyakorlatban a genetikai UH során a 18-20. héten van rá remény hogy kiderüljön.

22. Azt mondják, a baba körülbelül a félidőben mozdul meg. Milyen érzés ez, honnan lehet tudni, hogy nem szélgörcs volt, hanem a baba jelentkezett: „itt vagyok”! 

Hát ez egy szubjektív érzés. Ezt a gyakorlatból érzi minden kismama.

23. Igaz-e, hogy a szülők mozgása, az anyuka, apuka keze a kismama pocakján megnyugtatóan hat a babára? 

Áttételesen igaz, hiszen az anya nyugalma hormonálisan, az idegrendszeren keresztül biztosan megnyugtatólag hat a magzatra.

24. Meddig szerelmezhetnek a jövendőbeli szülők a várandósság ideje alatt? 

Ez természetesen függ attól, hogy zavartalan vagy veszélyeztetett terhességről van-e szó. Zavartalan terhesség alatt az utolsó 1-2 hetet leszámítva kíméletesen, szélsőségektől mentesen élhetnek házaséletet a jövendőbeli szülők.

25. Mire hívná fel a kismama figyelmét az utolsó harmadban? 

A nagyobb testsúlyból, az egyensúlyzavarból adódó kellemetlenségekre kell odafigyelni.

26. Mi célt szolgál a harmadik harmadban végzett ultrahang vizsgálat, milyen rendellenességek felfedése várható ettől? 

A harmadik harmadban morfológiai elváltozások kevésbé derülnek ki, inkább a különböző szervek illetve az egész magzat nagyságbeli növekedésének az eltérései észlelhetőek. Fontos következtetések vonhatóak le a magzatvíz mennyiségéből ill. a lepény nagyságának, szerkezetének az állapotából.

27. Milyen ruha-cipő viseletet ajánl a terhességnek ebben a szakaszában?

Laza, könnyű, nem szoros. A cipőnél fontos, hogy a terhességből adódó instabilitást kompenzálja.

28. Mikor rögződik a baba helyzete a méhben, akár úgy is kérdezhetném, mikor dől el, hogy normális szülés lesz, vagy farfekvéses, vagy valami más nem szokványos módon levezethető szülés?

Erre biztos válasz csak a szülés megindulásakor adható. Kétségtelen, hogy normális koponya-végű elhelyezkedés a terhesség 30-31. hetében kialakul, de én is láttam már olyan esetet, amikor a medencevégű magzat a terhesség utolsó hetében fordult meg.

29. Tudja-e az anyuka befolyásolni azt, hogy a baba végül hogyan vegye fel azt a helyzetet, ami a szülés szempontjából a legmegfelelőbb? 

Ez nem az ő kompetenciája :-)

30. Mikorra várható a szülés? Hogyan számítják ki a várható dátumot? 

A klasszikus u.n. Naegele számítás szerint: az utolsó menszesz első napja, mínusz 3 hónap és plusz 7 nap.

31. Mit szabad és mit nem a másállapot alatt, gondolok itt pl. a szoláriumra, a szaunára, a kozmetikumokra, a hajfestésre, a műkörömre?

Józan meggondolás alapján a szolárium (egyre inkább már nem terhes állapotban sem) nem javasolható, az alhasi vérbőség, a vetélés veszélye miatt.
Ugyanez vonatkozik a szaunára is. A kozmetikumokat, hajfestést ésszerűen lehet alkalmazni, lényeg az, hogy sok fölösleges vegyszer ne kerüljön a szervezetbe.

32. Milyen jelei vannak annak, hogy a szülés rövidesen elkezdődhet? 

Rosszabb közérzet, hányinger, hányás, hasmenés. Természetesen vannak a biztos jelek: ha magzatvízszivárgás észlelhető, vagy ha rendszeres fájások (8-10 percnél gyakoribbak) kezdődnek.

Tisztelt Főorvos Úr!
Köszönjük az interjút. Reméljük sok jövendőbeli kismamának tudtunk hasznos tanácsokat adni a babvárás semmihez nem hasonlíthatóan izgalmas időszakára.
OSYNA


2008.01.17.


Kapcsolódó oldalak: