Szív és érrendszeri betegek étrendje

Mielõtt elindítanánk sorozatunkat a Szív- és érrendszeri betegek étrendje címmel, s olyan recepteket adnánk közre, amelyek ezeknek a betegeknek a fogyasztására javasolhatóak, összefoglaljuk az e betegségben szenvedõk étrendjét érintõ általános elveket, étrendi tanácsokat:
  • Táplálkozási gyakoriság – étkezés után átmenetileg nõ a vér zsír- és cukortartalma. A növekedés függ a táplálék összetételétõl és mennyiségétõl. Ha sikerül az egyszeri étkezések mennyiségét – az étkezés-gyakoriság növelésével – csökkenteni, akkor a vér zsír- és cukortartalma is csökkenthetõ. A legkedvezõbb a napi 5-6-szori étkezés.
  • Energiatartalom – az elhízás kockázati tényezõ, növeli a szövõdmények kialakulásának veszélyét. Elhízás esetén étrendi változásokat kell bevezetni, amelyek lényege a következõ: ki kell hagyni az étrendbõl azokat a táplálékokat, amelyek hasznos, fontos tápanyagokat nem tartalmaznak, de hizlaló hatásuk tetemes. Ilyen „üres kalóriákat” tartalmaznak: a cukrok, a zsiradékok, az alkoholos italok és a diabetikus édességek.
  • Zsiradéktartalom – a legtöbb állati eredetû zsiradék (sertészsír, baromfizsír, vaj, tejszín, tejföl, szalonna, császárhús, tojás, zsíros sajtok, felvágottak) alkotóelemeinek többsége un. telített zsírsav, s ez kedvezõtlen hatású az emberi szervezetre. A növényi eredetû zsírsavak viszont többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek kedvezõ hatásúak mind az érelmeszesedéses folyamatok kialakulásának megelõzésében, mind a betegség gyógyításában (margarin, étolaj, szójaolaj, kukoricaolaj). Zsírszegény húsokat kell válogatni (csirke, vadhús, hal, gépsonka, fehérpecsenye, pulyka-java, stb.) Tej-, túró-, sajt csak zsírszegény változatban javasolt.
  • Élelmirost-bevitel – a napi étrendben állandóan jelen kell lenni a zöldségféléknek, fõzelékféléknek és a gyümölcsöknek minél változatosabb formákban fogyasztva.
  • Sótartalom – A magas vérnyomás, mint betegség – kockázati tényezõ – növeli a veszélyét az érelmeszesedés szövõdményeinek, ezért az ételek sózását készítésükkor csökkenteni kell, kerülni kell a sóval tartósított élelmiszerek fogyasztását.
  • Fűszerek, ízesítők – közül a hagyma és a fokhagyma csökkenti a fokozott trombózisveszélyt. Hagymából napi 1 fej ajánlott. Fokhagymából napi 30 g (2-3 gerezd) lenne javasolt, (ha a beteg és a környezet ezt elviselné).

 

Kapcsolódó oldal:

Forrás:
Gaálné Póda Bernadette – dr.Zajkás Gábor: Infarktus - Zsírszegény étrend