Fül-orr-gégészeti betegségek

 

vasszoltan

Jót tesz-e a fülünknek, ha pálcikával tisztogatjuk, netán cseppekkel, olajokkal, spray-kkel gondokosunk a tisztaságáról? Dr. Vass Zoltán fül-orr-gégészt kérdeztük a témáról, és a válasz nagyon egyértelmű volt: nem. Sőt, többnyire ártunk vele.

Tovább

Prof. Dr. Rovó László

A cochleáris implantátumok megjelenése és elterjedése áttörést jelentett a halláskárosodás kezelésében, és a szakterületen folyamatos fejlődés megy végbe. Prof. Dr. Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatójával beszélgettünk.

Tovább

Dr. Szalmay Gábor

A mandulaműtétekről rengeteg tévhit és a valóságnak nem megfelelő elképzelés kering a köztudatban, pedig a leggyakoribb fül-orr-gégészeti műtétekről van szó. Ebben persze az is közrejátszik, hogy a beavatkozásra vonatkozó protokollok nem feltétlenül ugyanazok, mint amik például néhány évtizeddel ezelőtt érvényesültek. Dr. Szalmay Gábor fül-orr-gégész segítségével mentünk utána, mi az irányadó jelenlegi gyakorlat. 2015.

Tovább

dr. Tauth Ildikó

Rengetegen a mai napig idegenkednek attól, hogy hallókészülékkel éljék a mindennapjaikat, pedig szükségük lenne rá. Amennyiben ön is e körbe tartozik, nincs értelme ragaszkodni a régi beidegződésekhez: a mai berendezések nemcsak mindent tudnak, hanem gyakorlatilag észrevehetetlenek is. Tauth Ildikóval, a Pannon Halláscentrumok szakmai vezetőjével beszélgettünk.2015.05.

Tovább

 • Ajak- és szájpadhasadék: mosolyogj bátran!
  Az ajak- és szájpadhasadék több okból is kardinális rendellenesség: nem csak esztétikailag jelent problémát, de a táplálkozást, a beszédet is nehezíti, és egyéb problémák forrása is lehet. Hogy pontosan milyeneké, és milyen módon lehet kezelni ezen elváltozásokat, arról dr. Seper László sebészt, a Mosolyogj Bátran Egyesület szakorvosát kérdeztük.
 • Arcfájdalom, sajgó fej és orrdugulás: biztos jelek
  Az arcüreg- és a homloküreg-gyulladás viszonylag ritkán válik igazán kellemetlenné, nem is olyan kevesen viszont folyamatosan küzdenek e kellemetlen, különféle fertőzésekből fakadó megbetegedésekkel. Dr. Kozma Dávid fül-orr-gégész szakorvossal beszélgettünk a témáról.
 • Beszédre hangolva
  Laci hozzászokott, hogy megbámulják az utcán: mintha idegen bolygóról jött volna, úgy nézik a fejébe épített készüléket: „Mi lehet ez?” – kérdezik magukban. „Adóvevő?” – döbbennek meg saját gondolatuktól; pedig egészen közel járnak az igazsághoz. Csak épp viselője nem holmi távoli csillaggal kommunikál általa, hanem a többi földlakóval. Magazinunk 2009. áprilisi számában találkozhattak azzal a fiatalemberrel, aki egy ártatlannak tűnő influenza szövődményeként mindkét fülére megsüketült. 25 és 37 éves kora között semmit sem hallott. Most újra benépesült a világa hangokkal. Nem olyanokkal, mint a mieink, mégis: hangokkal, amelyeket hall. Kövessék tovább velem a történetét.
 • Az enyhe halláskárosodás is halláskárosodás
  Mikor számít valaki halláskárosultnak: ha kicsit nehezebben érti meg, amit mondunk neki, vagy ha hallókészüléket kell hordania? Netán akkor, ha semmit sem hall? Egyáltalán, mi okozhat maradandó halláskárosodást? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Dr. Maródi Márta fül-orr-gégész szakorvossal.
 • Veszélyes is lehet a horkolás
  Becslések szerint a férfiak közel fele horkol, ami nemcsak a közelükben alvók éjszakáit keseríti meg, de bizonyos esetekben az ő egészségüket is igen komolyan veszélyezteti, méghozzá anélkül, hogy az érintett egyáltalán tudatában lenne annak, miért érzi magát napközben rosszul. Dr. Kozma Dávid fül-orr-gégésszel beszélgettünk a horkolásról.