Pikkelysömör - egy gyógyíthatatlan bőrbetegség


dr. Apostol Éva

A pikkelysömör (psoriasis) genetikai eredetű, rettegett és mind a mai napig gyógyíthatatlan betegség, melynek pontos okai ismeretlenek az orvostudomány előtt: ebből kifolyólag kezelése sem egyszerű, és legfeljebb tünetmentesítésre kerülhet sor. Dr. Apostol Éva bőrgyógyász, kozmetológus válaszolt kérdéseinkre e kellemetlen és igen csúnya tünetekkel járó megbetegedésről.

Mi a pikkelysömör?

A pikkelysömör valahol olyan, mintha autoimmun betegségről lenne szó: ugye ezek azok a betegségek, ahol a szervezet a saját sejtjeivel szemben termel valamiféle ellenanyagot. A pikkelysömör metódusa kissé hasonló, de nem egészen olyan, mint a klasszikus értelemben vett autoimmun betegségeké. Mindenképpen egy genetikus befolyásultságú betegségről beszélünk, mely az idegrendszerrel és az immunrendszerrel van kapcsolatban, az igazi okát azonban sajnos a mai napig nem ismerjük. Ebből kifolyólag a pikkelysömör tünetmentesíthető ugyan, de az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan. Mivel genetikai eredetű betegségről van szó, ahol a családban a szülők, nagyszülők ilyen betegségben szenvednek, ott a gyerekeknek is komoly hajlamuk lesz rá. Nincs séma arra nézve sem, hogy mikor alakul ki a pikkelysömör, gyermekkorban ugyanúgy megjelenhet, mint felnőtt- vagy idősebb korban. Ugyanakkor minden korosztályban egyre gyakoribb.

Amellett, hogy kellemetlen, ez egy meglehetősen csúnya tünetekkel járó betegség. Mik az első jelek, amik arra utalnak, hogy valaki pikkelysömörben szenved?

A pikkelysömör kezdeti tünetei általában megegyeznek a kialakult betegség tüneteivel, legfeljebb nem annyira kiterjedtek. Azonban ez sem általános, ha ugyanis valamilyen góc váltja ki a szervezeten belül, akár az egész testen jelentkezhetnek a szimptómák. Az első tünetek leginkább a könyéken és a térden megjelenő elváltozások szoktak lenni: a bőrfelület megváltozik, száraz, hámló, vörös és viszkető lesz. Másoknál a fejbőrön jelentkeznek az első gondok, kicsit korpásodásnak tűnő bőrproblémák képében. Ezek azonban nehezebben kezelhetőek, mint a sima korpásodás: vastagabb a lerakódás, makacsabb, kevésbé befolyásolható. Amolyan seborrheás tünetekről beszélünk, de ezeket ebben a stádiumban még elég nehéz elhatárolni egymástól. Akad olyan is, akinél körömelváltozások jelzik a pikkelysömör kezdetét, de a leggyakoribb mindenképpen a könyök és a térd.

Az elejétől fogva jellemző a fájdalmas viszketés?

A viszketés már csak a felülfertőződés esetén jelentkezik. A beteg érzi, hogy megindult valamilyen folyamat a bőrén, elkezdi piszkálni, vakarni, ennek következtében a bőr felülfertőződik, a viszketés pedig fokozódik. A jól kezelt pikkelysömör viszont nem viszket.

Mi a tünetmentessé tétel útja?

A pikkelysömört, mint azt már említettem, gyakran egy góc váltja ki. A betegségnek eleve létezik egy genetikai alapja, de bizonyos esetekben gyulladásra van szükség ahhoz, hogy megjelenjenek a bőrreakciók. Ez lehet akár fogászati, akár urológiai, akár idegrendszeri góc, és elképzelhető, hogy ha megszüntetik, maga a pikkelysömör is tünetmentessé válik. Az idegrendszeri okok szerepét szintén muszáj hangsúlyozni, hiszen a stressz, a túlterheltség szintén a pikkelysömört is erősítik. Mivel látványos és esztétikailag igen kellemetlen betegségről beszélhetünk, ez ráadásul öngerjesztő folyamattá is válhat: a beteget frusztrálja, hogy nem tud társaságba menni, ettől egyre feszültebb lesz, ami csak tovább rontja az állapotát. Ez egy állandó ördögi körforgás.

Milyen jellegű kezelések vezetnek eredményhez?

A pikkelysömör az a betegség, amire egyszerűen nem lehet általános sémát felállítani. Egyes betegeknek ez tesz jót, másoknak az, csakis egyedileg lehet vizsgálni, kinek mi a megfelelő gyógymód. A napozás általában nagyon jó hatással van rá, de találkoztam már olyannal, akinek pont ez rontotta az állapotát. Általánosságban persze elmondható, hogy bizonyos ételek, italok, így például az erősen fűszeres vagy olajos élelmiszerek, az alkohol, a kávé és a dohányzás semmiféle bőrfolyamatnak nem kedveznek, de csak ezek elhagyásától nem fognak csökkenni a tünetek. A biztos tünetmentessé tételhez helyi kezelés szükséges, az első lépés mindig ez: ilyenkor az esetek túlnyomó többségében szteroidos krémet alkalmazunk. Szintén sok esetben válik be a fényterápia: ez kicsit olyan, mint egy szolárium, a beteg egy kamrában tartózkodik, miután egy tablettával vagy valamilyen krémmel fényérzékennyé tették a bőrét. A fény ezután még erősebben fejti ki jótékony hatását. Vannak úgynevezett fürdőterápiák, amiket szintén lehet fénykezeléssel kombinálni. Az utóbbi években terjedtek el az úgynevezett biológiai gyógyszerek, amik többnyire nagyon jók, de Magyarországon egyelőre még nehezen hozzáférhetőek és nem mellesleg nagyon drágák is, havi 300-400 ezer forintba kerülnek. Ezek többnyire injekció formájában jutnak a testbe, vagyis a beteg is be tudja adni őket saját magának. Fontos ugyanakkor, hogy gyógyulást ezek sem hoznak, csak a tünetek kialakulását gátolják meg. A szakma most abban reménykedik, hogy a pikkelysömörös betegek teljes térítéssel hozzá tudnak majd jutni e készítményekhez, mert az esetek jelentős részében tényleg beválnak, noha természetesen nem csodaszerek. A felülfertőzött pikkelysömör esetében antibiotikumos kezeléssel kell kiegészíteni a fent felsorolt gyógymódokat.

Milyen következményekkel járhat a nem kezelt vagy nem megfelelően kezelt pikkelysömör?

A pikkelysömör kezdetben foltokban jelentkezik a testen, később azonban átterjedhet minden bőrfelületre, és kifejlett stádiumában már nagyon gyakran ízületi problémákkal is együtt jár. Utóbbiak nemcsak pusztán fájdalmasak, de mozgáskorlátozottságot is okozhatnak. Vagyis a bőrbetegség egyfajta mozgásszervi betegséggé fajulhat, aminek a kezelése már elsősorban reumatológiai kérdés. Olyan esettel is találkoztam már egyébként, amikor reumatológiai panasz volt a pikkelysömör előjele.

Az eddig elhangzottak alapján a pikkelysömörről rendkívül keveset tudunk. Ennek fényében mennyire érdemes bízni az itt-ott reklámozott csodagyógymódokban, újabb és újabb krémekben, gyógyszerekben, terápiákban?

Úgy gondolom, aki pikkelysömörös megbetegedésben szenved, annak mindent érdemes kipróbálnia, akárcsak a daganatos betegeknek. Ha a páciens hisz valamiben, az pszichésen már nagyon sokat segíthet a bőrén. Száz százalékosan persze nem ajánlatos hinni semmiben, de mivel a betegség lefolyása mindenkinél más, és mindenkinél másfajta gyógymód válik be, érdemes megpróbálkozni többféle gyógymóddal is.

Az interjút készítette: Dr. Draveczki Ádám