Bőrápolás, bőrbetegségek, haj és fejbőr, köröm

 

Dr Kiss Borbala

Javarészt a melaninnak köszönhető bőrünk fényvédő képessége, ám mind a megnövekedett, mind a lecsökkent melanintermelés problémákat okozhat. Dr. Kiss Borbála bőrgyógyászt, klinikai onkológus szakorvost kérdeztük a leggyakrabban előforduló komplikációkról. 2018.02.
Tovább

Dr. Apostol Éva

Esztétikailag kellemetlenek, ám többnyire egyáltalán nem veszélyesek a bőrön kialakuló jellegzetes fehér elváltozások – mondja Dr. Apostol Éva bőrgyógyász, kozmetológus. Az egyes rendellenességek azonban más-más okra vezethetők vissza. 2018.02.
Tovább

DrLazarErika

A condyloma, más néven hegyes függöly igen kellemetlen betegség, amely a HPV nyomán jelenik meg a szervezetben, és kizárólag nemi úton terjed. Dr. Lázár Erika szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk.

Tovább

Belsőnk tükre lehet a bőrünk

Számtalan elváltozás jelenhet meg a bőrön, amely aggodalomra ad okot, másokat azonban észre sem veszünk ezek közül. Néha azonban muszáj orvoshoz fordulnunk – hogy mikor, azt Dr. Kálmán Gábor bőrgyógyász, kozmetológus segítségével foglaltuk össze.2015.

Tovább

Veres Gábor

Mint a régi reklámból tudjuk, van az a pénz, amiért korpásodik az ember haja, de ha lehet, azért mégis elkerülnénk ezt a nemcsak esztétikai kellemetlenséget, hanem kínzó viszketést, néha egyenesen fájdalmas problémát. Dr. Veres Gábor bőr- és nemigyógyásszal, kozmetológussal beszélgettünk róla, mi okozza ezeket a gondokat. 2014.12.01.
Tovább

dr horvath bela

Az utóbbi években szerencsére Magyarországon is egyre több szó esik a melanomáról, amely – a közhiedelemmel ellentétben – nem azonos a bőrrákkal, azonban szintén a bőr daganatos elváltozásáról van szó. Arról, hogy egész pontosan mi is áll a háttérben, Dr. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvost, a Melanomamobil vezető orvosát kérdeztük. 2013.07.30.

Tovább

aramutes

Az áramütés mindenki által rettegett sérülés, amely akár otthonunkban is érhet minket. De valójában miért is rettegünk tőle annyira? Milyen károsodásokat okoz a szervezetben az elektromos áram, és mennyiben függ attól a károsodás nagysága, hogy mekkora a feszültség? Dr. László Tamás háziorvossal beszélgettünk. 2013.04.16.
Tovább

koromgomba

Vajon hihetünk-e a televíziós reklámoknak, amikor olyan csodaszereket hirdetnek, amik két hét alatt elmulasztják a körömgombát? Egyáltalán miben különbözik a körömgomba a többi gombás megbetegedéstől? Kérdéseinkre Dr. Apostol Éva bőrgyógyász, kozmetológus válaszolt. 2012.12.10.
Tovább

fejtetu

Gyakran elhangzik, hogy a tetvek csakis az ápolatlan gyerekeket fenyegetik, a valóság azonban nem is állhatna távolabb ennél: a fejtetűtől senki sincs biztonságban, aki közösségbe jár, a paraziták kiirtása pedig nehezebb, mint gondolnánk. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk a tetvekről és az ellenük vívott, néha reménytelennek tűnő küzdelemről. 2012.11.05.
Tovább

borelvalt

A bőr daganatos elváltozásai megfelelő idejű észlelés esetén általában jól gyógyíthatóak, ha azonban a betegség elért egy bizonyos stádiumot, már nehéz velük mit kezdeni, és a következmények is tragikusak lehetnek. Azt ugyanakkor sokan nem tudják, mikor van szükség sebészeti beavatkozásokra, és főleg miként zajlik egy ilyen műtét. Dr. Dömötör Gábor sebész szakorvost, az Ars Medica Lézerklinika vezetőjét kérdeztük. 2012.09.28.
Tovább

noi hajhullas

A kopaszodás a férfiaknak is komoly lelki és önértékelési problémákat okozhat, a nők esetében azonban még kellemetlenebb a haj ritkulása, hullása vagy teljes elvesztése. A női kopaszodásnak ugyanakkor sok oka lehet – ezeknek jártunk utána Dr. Kálmán Gábor bőrgyógyász, kozmetológus segítségével. 2012.04.27.
Tovább

skarlat

A hideg idő megérkeztével ismét több bölcsődében és óvodában köszöntött be a skarlát szezonja. A streptococcus baktérium egyik változata által okozott betegség napjainkban már nem számít igazán veszélyesnek, de ez még néhány évtizeddel ezelőtt sem feltétlenül volt így. A skarlát ettől függetlenül ma is kellemetlen lefolyású betegség, és mivel elsősorban a gyerekeket veszélyezteti, nem szabad félvállról venni. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk. 2012.01.02.
Tovább

Savas és lúgos sérülések
A tavaly őszi kolontári vörösiszap-katasztrófa kapcsán reflektorfénybe kerültek Magyarországon a különböző veszélyes anyagok által okozott sérülések. Dr. Kertész András bőrgyógyásszal elemeztük, mi is a teendő, ha sav, illetve lúg kerül a bőrünkre vagy a nyelőcsövünkbe. 2011.02.15.
 
Mindenki megégetheti magát
Azt szokás mondani, hogy amennyiben egy felnőtt ember öt másodpercig 60 fokos víz alá tartja a kezét, harmadfokú égési sérüléseket szenved, azt pedig már nem szabad félvállról venni. De mitől harmadfokú a harmadfokú égés, hátterét tekintve miben tér el egy nyári lepirulástól, és mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni, ha megégettük magunkat? Dr. Kertész András bőrgyógyásszal beszélgettünk.
 
Hadvezér anyai szívvel
Dr. Juhász Zsuzsa főorvossal, a Honvéd Kórház Égés-Plasztikai Osztályának vezetőjével vasárnapi ügyeletében beszélgetek; több részletben, mert néha kiszalad gyógyítani. Akkor még egyikünk sem tudja, hogy másnaptól esélye sem lenne az interjúnknak – mert percnyi megállás nélkül látja el az ajkai timföldgyár katasztrófájának sérültjeit.
 
 
Körömbetegségek - A körmök egészségéért
A körömre nemcsak azért érdemes odafigyelni, mert azonnal látszik, hanem mert komoly betegségek hírnökei is lehetnek bizonyos szín- és alakbeli elváltozásai. A leggyakoribb körömproblémákról Dr. Kecskés Zsuzsa bőrgyógyásszal beszélgettünk.
 
Hajbeültetés - Nincs többé kopasz fej?
Világszerte férfiak millióinak rémálma a kopaszodás: sokan nem is tudják megemészteni, hogy elvesztik hajzatuk nagyrészét, és parókát, különböző bizarr szeszeket, hajnövesztő készítményeket alkalmaznak, hogy visszanyerjék fejük eredeti állapotát. Létezik azonban olyan orvosi eljárás is, melynek révén az ember ismét természetes hajat növeszthet. Csernai Gáborral, a FUE-Medical Klinika vezetőjével beszélgettünk.
 
Szolárium: veszélyes vagy ártalmatlan?
Időről időre újabb pro és kontra tanulmányokat, kutatási eredményeket publikálnak azzal kapcsolatosan, veszélyes-e a szoláriumozás vagy sem: egyes kutatók szerint nagyon is, mások szerint egyáltalán nem kockázatosabb mesterségesen barnulni, mintha a napjainkra jellemző erős napsütésben egy kánikulai nap délutánján kifekszünk a strandra. Dr. Bertalan Flóra háziorvossal beszélgettünk a témáról.
 
Nemcsak viszket – bárányhimlő és rubeola
Habár az emberek nagyrésze gyermekkorában átesik a bárányhimlőn, tévedés azt gondolni, hogy gyermekbetegségről van szó: éppen ellenkezőleg, felnőtteknél sokkal komolyabb problémákat okozhat a vírus, mint a kicsiknél. Ugyanígy a másik híres és általános himlős megbetegedés, a rubeola is speciális veszélyekkel jár. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk.
 
Ne nyomkodjuk otthon a pattanásokat!
Elsősorban a tinédzserkorhoz kötődnek, de nem kizárólagosan. Főleg az arcunkon és a vállunkon jelentkeznek, de máshol is keletkezhetnek a testünkön. Egy kis odafigyeléssel azonban eredményesen vehetjük fel velük szemben a harcot. Dr. Apostol Éva bőrgyógyásszal, kozmetológussal beszélgettünk a pattanásokról.
 
Pikkelysömör - egy gyógyíthatatlan bőrbetegség
A pikkelysömör (psoriasis) genetikai eredetű, rettegett és mind a mai napig gyógyíthatatlan betegség, melynek pontos okai ismeretlenek az orvostudomány előtt. Dr. Apostol Éva bőrgyógyász, kozmetológus válaszolt kérdéseinkre e kellemetlen és igen csúnya tünetekkel járó megbetegedésről.
 
Ekcéma - nemcsak a kisgyerekeknek viszket és ég a bőre
Elsősorban kisgyermekek bőrelváltozásaként közismert, de a felnőttek jelentős százalékának is komoly kellemetlenségeket okoz az ekcéma. A megbetegedések hátterét és kezelését dr. Apostol Éva bőrgyógyász, kozmetológus segítségével tekintettük át.
 
Arctisztítás
Az arctisztítás fontos, de nem szabad eltúlozni. Ha túl gyakran távolítjuk el a természetes (és kozmetikai) filmréteget, a bõr krónikus nedvességhiányát idézhetjük elõ. Kiszáradhat, érzékennyé is válhat bõrünk.
 
Zsíros bõr
Amikor a nemi hormonokat termelõ mirigyek aktivizálódnak, sok fiatal valósággal úgy érzi, hogy a bõre zsírban fürdik. Ez mindaddig tart, amíg a hormonháztartás nem stabilizálódik. Hogy azután ebbõl zsíros bõrtípus alakul-e ki, csak a felnõttéválás kezdetén derül ki.
 
Bõrünk mint érzékszerv - Száraz és érzékeny bõr
Fiatal korban a száraz bõr elõnyösebb oldalát mutatja: õszibarack színû orca, finom pórusok, semmi zsíros fény, sehol egy pattanás.
 
A bõr felépítése és funkciója - Lélegzik a bõr
Molnárné Nemess Barbara elektro-szakkozmetikus cikke
 

Bőrgyógyászat - Fitokozmetikumok