Méh-, szúnyog- és más rovarcsípések…

dr. Körmendy Miklós arcképe

dr. Körmendy Miklós

Itt a nyár, felnõttek, gyerekek a jó idõt és a szabadságot kihasználva a nap legnagyobb részét a szabadban töltik. A nyári melegnek azonban lehetnek kellemetlen mellékhatásai is, ezek közé sorolhatjuk a különféle bogarak – hol veszélytelen, de akár életveszélyessé is válható – csípéseit.

Ezekrõl kérdeztük dr. Körmendy Miklóst, a Szent Imre Kórház bõrgyógyászatának vezetõ fõorvosát, az ÁNTSZ és az Amerikai Klinika bõrgyógyász konziliáriusát.


1. Ilyenkor nyáron talán a szúnyogok okozzák a legtöbb kellemetlenséget. Igaz-e az állítás, miszerint egyesek érzékenyek a szúnyogcsípésre, mások szinte észre sem veszik, ha megcsípi õket?

Igen, egyes emberek erõs viszketéssel és bõrpírral reagálnak, másokon alig látszik a csípés nyoma. Nagyon fontos a megcsípett egyén életkora és immunrendszerének állapota is, hiszen fiatal csecsemõkorban és öregkorban általában alig marad nyoma a csípésnek, kisdedkorban nagyon gyakori a makacs, hólyagos-göbös reakció a csípés helyén, kamasz- és felnõttkorban átlagos a reakció erõssége.

2. A Magyarországon élõ szúnyogok az emberre milyen veszélyt jelentenek, csípésük milyen problémákat okoz?

Mint tudjuk, csak a nõstény szúnyog szív vért. Csípése nyomán erõsen viszketõ vörös göbcse képzõdik. Ezt hajlamosak vagyunk véresre vakarni, ez gennyes felülfertõzõdést, esetleg heggel történõ gyógyulást is okozhat.
Magyarországon szerencsére nem kell számolni a szúnyogok által terjesztett malária, sárgaláz, dengue, filariasis, stb. átvitelével, ha azonban valaki olyan országba utazik, ahol a szúnyogok terjesztik a maláriát, kötelezõen védõoltást kell kapnia az illetõnek.

3. Mit tegyen, aki az átlagosnál is érzékenyebb – magyarul allergiás – a szúnyogcsípésre?

A legfontosabb teendõ a megelõzés. Ennek egyik leghatásosabb eszköze napközben a zárt ruházat, ill. a helységek nyílászáróinak szúnyoghálóval történõ felszerelése. Ma már kaphatóak olyan ágy fölé szerelhetõ baldahin-jellegû hálók, amelyek különösen ilyen szúnyog-inváziós idõszakban mint ez a mostani nyár, kiválóan alkalmasak az éjszakai szúnyogcsípések ellen. Hatásos lehet továbbá rovarriasztó füstölõk, vagy spray, ill. különféle krémek alkalmazása.
A csípés helyén borogatást, hûsítõ rázókeveréket, gélt, szteroid-tartalmú gyulladáscsökkentõ krémet alkalmazhatunk, kivakart csípésre fertõtlenítõ kenõcs javasolt. Belsõleg adott allergia-ellenes gyógyszerek csökkenthetik a viszketést.

4. A méh-, darázs-, hangya csípése nemcsak kellemetlen, hanem esetenként kifejezetten veszélyes lehet. Gondolunk itt az anafilaxiára. Milyen tünetek megjelenése esetén lehet ezt a súlyos, életveszélyes reakciót feltételezni?

A csípéssel bejutó rovarméreg toxikus reakciót és valódi allergiás válaszreakciót – anafilaxiát – egyaránt okozhat.A rovarméreg okozta toxikus reakció többnyire csak a csípés helyén okoz viszketést, fájdalmat, duzzanatot, de ha pl. a nyelvén, vagy a torkában szúrja meg a rovar, ez is életveszélyt, fulladásos halált okozhat.
A valódi allergiás reakció – az anafilaxia - hirtelen fellépõ, gyorsan súlyosbodó, súlyos esetekben nem csak bõrtüneteket, hanem általános rosszullétet, sokkos állapotot, esetleg halált okozó folyamat. Enyhe formájában csak viszketés, súlyos esetben gégevizenyõ, nehézlégzés, gyengeség, gyomorfájás, hányás, ájulás jelentkezhet.

5. Melyek az azonnali teendõk ilyen esetben?

A rovar fullánkját minden esetben azonnal el kell távolítani. (Erre két okból is szükség van, egyrészt a méh fullánkja csípéskor kiszakad, méreganyaga azonban tovább hat, másrészt illatanyagai további rovarokat csalogathatnak oda.)
A beteget le kell fektetni. Ha a fenti tüneteket észleljük, - súlyos esetben gégevizenyõ, nehézlégzés, gyengeség, gyomorfájás, hányás, ájulás - különösen olyan gyermek esetén, akit elõször csíp meg rovar, azonnal mentõt kell hívni, a beteg sürgõs orvosi ellátásra szorul!
Azok a betegek, akik már tudnak allergiás túlérzékenységükrõl, általában életmentõ adrenalin-injekciót hordanak magukkal, amelyet öninjekciózó eszközzel – autoinjektorral – tudnak beadni.

6. Lehet-e maradandó nyoma 1-1 rovarcsípésnek, és ha igen, hogyan orvosolható ez?

A rovarcsípéskor beszakadhat a rovar fullánkja, ez idegentestként betokozódhat, de leggyakrabban kilökõdik. A leggyakoribb maradványtünet a vakarás okozta heg, vagy pigmentfolt, amely fokozatosan el szokott halványodni.

 

Tisztelt Fõorvos Úr!
Köszönjük a tájékoztatást!

OSYNA


Házi gyógymódok rovarcsípés ellen:

  • Csökkenthetjük a reakciót, ha (végtagokon) a csípés felett átmenetileg elszorítjuk a véráramlást és a sebet alaposan kimossuk, fertõtlenítjük, akár ki is szívhatjuk.
  • Ha a közelben találunk, tehetünk rá jeget is, jól csökkenti a gyulladást.
  • A kellemetlen szúnyog, vagy egyéb rovar csipés csillapítására legjobb ha krumplit teszünk. A megmosott krumplit elvágjuk, és levével bekenjük a csípés helyét. Ha megszáradt, levágjuk a felsõ részt és újra krumpli léhez jutunk. Borogatást is tehetünk a veszélyesebb csípésre krumpli pépbõl.

Forrás:
Nyári Balaton – magazin


2004.08.10.


Kapcsolódó oldalak: