Állatról emberre terjedő betegségek

 

vigyazatkullancs

 • Vigyázat, kullancs!
  Közeleg a kullancsszezon, és ugyan sokan kívülről fújják, mit kell tenni a kellemetlen rovarok ellen, a baj néha mégis elkerülhetetlen. Éppen ezért ezúttal a védekezés, elsősorban a megelőzés oldaláról jártuk körül a kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága szakembereinek segítségével.
  Tovább

Dr. Hazay Máté

 • Tényleg nem ajánlott a macska, ha babát várunk
  A kismamák egyik rémálma a toxoplazmózisnak nevezett fertőzés – szerencsére a betegség nem olyan gyakori, mint azt sokan hiszik, de mindenképpen jobb elkerülni, mert tényleg veszélyes. Dr. Hazay Máté szülész-nőgyógyásszal, a Pálma Egészségügyi Központ munkatársával beszélgettünk.2015.04.30.
  Tovább
 •  A madárinfluenza megérkezett?! Magyarországon is megjelent a madárinfluenza. Augusztusban, mikor korábbi e témában készült beszélgetésünk megjelent, még minden olyan távolinak tűnt. Most azonban már országhatáron belüli a probléma, és így újabb kérdések is felmerülhetnek az emberben. Interjú Dr. Fodor Lászlóval, a Szent István Egyetem Járványtani és Mikrobiológiai Tanszékének vezetőjével.
 • Zoonózis 1. rész
  Zoonózisnak azokat a betegségeket és fertőzéseket nevezzük, amelyek természetes úton terjedhetnek át a gerinces állatokról az emberre. Ebbe a körbe sorolható például a kutyák, vagy macskák szervezetében élősködő bélférgek, az ezektől származó fertőzések számos problémát, így súlyos esetben vakságot, vagy akár halált is okozhatnak. 1. rész - Jönnek a költöző madarak… és velük a madárinfluenza? Kérdéseinkre Ritoók Emese, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szóvivője válaszol.
 • Kullancs-veszély!
  Interjú Dr. Lakos András gyermekgyógyász szakorvossal Kisgyermekes szülőkben tavasztól őszig ott a félsz, mi történik, ha a gyereket megcsípi a kullancs.
 • Méh-, szúnyog- és más bogárcsípések…
  Interjú dr. Körmendy Miklós bőrgyógyásszal
  Itt a nyár, felnőttek, gyerekek a jó időt és a szabadságot kihasználva a nap legnagyobb részét a szabadban töltik. A nyári melegnek azonban lehetnek kellemetlen mellékhatásai is, ezek közé sorolhatjuk a különféle bogarak – hol veszélytelen, de akár életveszélyessé is válható – csípéseit.