Allergia

 

Maros Zoltán

Nem túl gyakori, ám életveszélyes állapotot is előidézhet az angioödéma vagy szaknyelvi rövidítésén HANO nevű betegség. Maros Zoltánnal, a Magyarországi Angioödémás Betegek Egyesületének titkárával beszélgettünk.

Tovább

rovarcsipes
A rovarszerzonnak a nyárral együtt lassan tényleg vége, bizonyos információkat azonban nem árt örökre fejben tartanunk a különböző apró élőlények támadásaival kapcsolatban. Dr. Török Zoltán háziorvossal beszélgettünk.2011.09.19.

Tovább

 • Immunrendszer - A szervezet védőbástyája
  Miért leszünk betegek, és miért ellenállóbbak bizonyos emberek a kórokozókkal szemben, mint mások? A válaszok egy része a szervezet immunrendszerének működésében keresendő, mely az emberi test egyik csodája, páratlanul bonyolult és fejlett szisztéma. Dr. Bertalan Flóra háziorvos segítségével kíséreltük meg nagy vonalakban áttekinteni, miként is működik.

 • Immunterápia - Intsen búcsút az allergiának!
  Itt a tavasz, közeleg a nyár, így százezrek készítik kézközelbe zsebkendőiket, orrspray-jüket és egyéb eszközeiket, melyekkel védekezni szeretnének a kellemetlen allergiás rohamokkal szemben. Magyarországon ugyanakkor kevesen tudják, hogy létezik végleges módszer is a kellemetlen allergiák ellen. Ez nem más, mint az immunterápia, melyről a Budai Allegiaközpont munkatársával, Dr. Balogh Katalinnal beszélgettünk.

 • dr. Zonda Igor
  Az Asthma bronchiale gyermekkorban
  Az allergia nagy kérdései
 • Itt a polleninvázió – és vele az allergiás nátha
  Számos kérdés merül fel az allergiás náthával kapcsolatban, amelyeket Dr. Farkas Henriette-nek, a Semmelweis Egyetem allergológus egyetemi adjunktusának, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnökségi tagjának tettünk fel.
 • Gyógyszerallergia - Szedjem vagy ne szedjem?
  A legegyszerűbb műtét esetében is felteszik az embernek a kérdést: van-e tudomása arról, hogy bármilyen gyógyszerre érzékeny, vagy allergiás lenne? Egyáltalán van-e különbség a kettő között?
 • Ételallergia - Az egyiknek ehető, a másiknak nem…
  Ebben a témakörben tettük fel kérdéseinket dr. Barna Mária professzor asszonynak, aki az orvostudományok kandidátusa, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fõiskolai Kar Diatetikai Tanszékének professzora.
 • Korunk betegsége – az allergia
  Az utóbbi 2-3 évtizedben ugrásszerûen megnõtt az allergiás betegségben szenvedõk száma, aránya. Ma már úton-útfélen könnyezõ, prüszkölõ emberekkel lehet találkozni, akitõl ha megkérdezzük: „Influenza?”, akkor az illetõ legyint, „á, csak allergia”. Szinte népbetegségszámba vehetõk a különféle allergiás megbetegedések, vagy csak korábban nem diagnosztizált esetekrõl van szó? Számos kérdés merül fel az allergiával kapcsolatban, amelyeket Dr. Berta Gyula tüdõgyógyász fõorvosnak, a mosdósi Tüdõ- és Szívkórház nyugalmazott osztályvezetõjének tettünk fel.