Kemény ellenfél a körömgomba

Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám, 2012. december 10.


Vajon hihetünk-e a televíziós reklámoknak, amikor olyan csodaszereket hirdetnek, amik két hét alatt elmulasztják a körömgombát? Egyáltalán miben különbözik a körömgomba a többi gombás megbetegedéstől? Kérdéseinkre Dr. Apostol Éva bőrgyógyász, kozmetológus válaszolt. dr apostol eva

 

 

Hogyan lesz gombás a köröm?

A leggyakoribb eset, hogy megsérül, és így hajlamosabb lesz a fertőzésekre. Ehhez nem szükséges feltétlenül nyílt sérülés vagy az, hogy a köröm letörjön: az is elég, ha megnyomja a cipő, és sérülékenyebbé válik. A nyilvános fürdők, wellness-központok, tornatermek, fitnesstermek látogatása szintén fokozza a fertőzésveszélyt, hiszen ezeken a helyeken jellemzően hemzsegnek a kórokozók. Az is tipikus, hogy például valaki belerúg a szekrény sarkába, leesik a körme, aztán begombásodva nő vissza.

Mik a jelei a körömgombának? Mikor kell arra gyanakodnunk, hogy ilyen jellegű megbetegedéssel állunk szemben?

A tünetek elég tipikusak: a köröm megvastagszik, csúnyán elszíneződik, és kikaparható törmelék található alatta. Ennek az a háttere, hogy ilyenkor képződik egy levegőréteg a köröm és a körömágy között. Az elszíneződés a fonalas és a sarjadzó gombák esetében egyaránt jellemző, az a bizonyos összekeverhetetlen, sárgás megvastagodás inkább csak utóbbiaknál fordul elő. A fonalas gombák esetében a köröm fokozatosan eltűnik a körömágyról, ami egyébként a sarjadzó gombáknál is begyullad. A penészes fertőzések pedig zöldes foltokkal járnak.

Miként lehet biztosan kimutatni a körömgombát?

Akárcsak az összes többi gombás megbetegedést: tenyésztéssel, esetleg mikroszkópos vizsgálattal.

Vagyis otthon, házilag nem nagyon lehet megállapítani, hogy erről vagy más fertőzésről van-e szó?

Mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, mert a tünetek könnyen összekeverhetők más bőrbetegségek jellemzőivel. Ezek közül a pikkelysömör a legnyilvánvalóbb, de akár a melanómának is lehetnek hasonló velejárói a körömre nézve, amikor anyajegyek képződnek a köröm alatt. Éppen ezért ne halogassuk a vizsgálatot, ha hasonló tüneteket észlelünk magunkon.

A kéz körmeinél mennyiben térnek el a tünetek?

Semennyiben, teljesen ugyanilyenek, főleg, hogy a kéz a hétköznapokban még jobban ki van téve a fertőzésveszélynek, mint a láb. De általában még így is enyhébb a tünetek megjelenési formája a kézen. Itt kiemelt rizikófaktort jelent, ha valaki műkörmöt visel, hiszen ilyenkor eleve nagyon le kell reszelni a körmöt a felhelyezéshez, ez pedig már önmagában is sérülésveszélyt rejt magában. Azt természetesen nem mondanám, hogy ne viseljünk műkörmöt, mert megfelelő eljárás és higiénia mellett normális esetben ilyenkor sem történik fertőzés, de tény, hogy a kéz körmeinek gombás megbetegedése gyakoribb a műköröm viselésekor.

Mennyire döntik el a genetikai adottságok, hogy valaki hajlamos-e a körömgombás megbetegedésekre vagy sem?

Nagyjából mint más megbetegedéseknél. Tehát számít a hajlam is egyértelműen. Van, aki soha életében nem szerez ilyen fertőzést, mások pedig folyamatosan küszködnek vele. Általánosságban elmondható: ha valaki egyszer körömgombás lesz, az utána nagyobb eséllyel szembesül a jövőben ismét a problémával. Ami az egyéb megoszlásokat illeti, elsősorban idős korban gyakoribbak a tünetek, amikor már gyengébb a vérkeringés, és ugyanígy, ugyanezért mindenféle érszűkületes megbetegedésnek is gyakori velejárója a körömgomba.

Mennyi idő alatt gyógyulnak a hasonló megbetegedések?

Ez attól is függ, mikor fordulunk orvoshoz, de az biztos, hogy a beteg köröm lenövését mindenképpen meg kell várni ilyenkor. Ez a kéz körmeinél három-hat, a lábkörmöknél hat-tizenkét hónap. Vagyis szinte fél évvel biztosan számíthatunk. Nagyon dühítenek a televízióban azok a reklámok, amelyekben azzal hirdetnek egyes készítményeket, hogy két hét alatt elmulasztják a körömgombát, ez ugyanis fizikailag lehetetlen. Teljesen értelmetlen sokezer forintba kerülő termékeket megvenni ilyen reményekkel, mert két hét alatt biztosan nem múlik el a betegség.

koromgomba

Mi történik, ha valaki nem kezelteti a körömgombát?

Nagyon extrém következményektől nem kell tartani, de orbánc például könnyen kialakulhat, ha nem fordulunk időben orvoshoz. Ez nem veszélyes, ám roppant kellemetlen.

A legtöbb gombás megbetegedés elmulasztásához szigorú életmódbeli szabályokat kell betartanunk. Állnak-e ezek a megkötések a körömgomba esetén is?

Ha valaki például candida-fertőzést kap, annak valóban nem javasolt például márványsajtot ennie, hiszen ettől a szervezetben csak még jobban felszaporodnak a gombák. Ugyanígy nem javasolt a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túl fűszeres táplálkozás sem. A körömgomba esetében azonban nem szükséges efféle diétákat tartani, ez ugyanis más helyzet. Eleve egy elszarusodott közegről van szó, amibe már nem tudnak beépülni a gombák terjedését ösztönző anyagok.